Безкоштовно з усіх номерів

Пн-Пт: 10:00 — 19:00

Сб: 11:00-17:00

Нд: Вихідний

0 800 21 999 1
русукр
Русский

50 років із дня, коли люди вирішили боротися за свою планету.

50 років із дня, коли люди вирішили боротися за свою планету.

Щороку, 22 квітня, День Землі відзначає річницю сучасного екологічного руху, який народився у 1970 році.

Трішки історії.

День Землі 1970 року дав голос громадській свідомості, що формується, про стан нашої планети.

Засновник Дня Землі, сенатор Гейлорд Нельсон, виступив з ідеєю національного дня, щоб зосередити увагу на навколишньому середовищі після того, як став свідком руйнівних дій великого розливу нафти в Санта-Барбарі, штат Каліфорнія, в 1969 році. Натхненний студентським антивоєнним рухом, сенатор Нельсон зрозумів, що якщо він зможе об'єднати енергію антивоєнних протестів із зростаючою суспільною свідомістю про забруднення повітря і води, це призведе до захисту навколишнього середовища в національному масштабі.

Сенатор Нельсон оголосив ЗМІ про ідею «національного навчання з навколишнього середовища». Потім він переконав Піта Макклоскі, республіканця-конгресмена з консервативними поглядами, стати його співголовою і найняв 25-річного Денніса Хайєса з Гарварда в якості національного координатора. Хайєс найняв 85 нових співробітників для просування заходів по всій країні.

22 квітня 1970 року 20 мільйонів американців, у той час 10% від загальної чисельності населення Сполучених Штатів, вийшли на вулиці, щоб продемонструвати здорове та стійке середовище на масових мітингах від узбережжя до узбережжя. Тисячі коледжів та університетів організували акції протесту проти погіршення стану довкілля.

Групи, що індивідуально боролися проти розливів нафти, забруднюючих заводів та електростанцій, неочищених стічних вод, токсичних звалищ, пестицидів, автострад, зникнення дикої природи, об'єдналися у День Землі навколо цих спільних цінностей. День Землі 1970 року досяг рідкісної політичної підтримки, заручившись нею у республіканців і демократів, багатих і бідних, міських жителів і фермерів, ділових та робітничих лідерів. До кінця 1970 року перший День Землі призвів до створення Агентства з охорони навколишнього середовища США та прийняття Закону про чисте повітря. Через два роки Конгрес ухвалив Закон про чисту воду. Через рік після цього Конгрес ухвалив Закон про види, що зникають.

У міру наближення 1990 року група екологічних лідерів підійшла до Денніса Хайєса, щоб організувати ще одну велику кампанію для планети. І цього разу День Землі став глобальним, мобілізувавши 200 мільйонів людей у 141 країні та порушивши проблеми навколишнього середовища на світовій арені. День Землі 1990 року дав величезний імпульс зусиллям щодо утилізації відходів у всьому світі та допоміг підготувати ґрунт для саміту Землі Організації Об'єднаних Націй 1992 року в Ріо-де-Жанейро.

Через 30 років День Землі 2000 року надіслав світовим лідерам гучний і яскравий сигнал: громадяни всього світу хотіли швидких і рішучих дій щодо глобального потепління та екологічно чистої енергії.

Як і в 1970 році, День Землі 2010 року став часом, коли екологічна спільнота зіткнулася з проблемою цинізму та заперечниками зміни клімату, які добре фінансуються нафтовими лобістами, замовчуючими політиками, незацікавленою громадськістю. У цей час мережа «День Землі» запустила проект Aillion of Greens - найбільший у світі проект з охорони навколишнього середовища, та залучила 75 000 партнерів у 192 країнах до святкування Дня Землі.

Зараз.

Сьогодні День Землі визнаний як найбільший світський захід у світі, який щороку відзначають понад мільярд людей, як день дій зі зміни поведінки людей та провокування політичних змін. Зараз боротьба за чисте довкілля триває зі зростаючою терміновістю, тому що руйнівні наслідки зміни клімату стають все очевиднішими з кожним днем. 2020 стане ще однією великою датою. 50 років боротьби, мета якої – мобілізувати мільярд людей у всьому світі для перетворення нашої планети.

Зараз кожен із нас, може і має допомагати планеті. Не потрібно мати мільйони, щоб зробити свій внесок у порятунок навколишнього середовища. Необхідно робити прості речі щодня. Саме вони допоможуть запобігти нашому згубному впливу на цю планету.

Але якщо ви готові допомагати більш глобально і хочете робити ще більший внесок, то є тисячі фондів та організацій, які борються щодня. Кожна організація має свою місію та мету у допомозі навколишньому середовищу. І кожній із них ви можете допомогти зараз.

Міжнародна організація «Greenpeace»

https://act.greenpeace.org/page/33188/donate/

Мережа «День Земли»

https://www.earthday.org/donate/

Всесвітній фонд дикої природи (WWF)

https://support.worldwildlife.org/

Товариство охорони морської фауни (SSCS)

https://seashepherd.org/donate/

Будьте відповідальні в питаннях навколишнього середовища. Нам усім жити на цій планеті.